Fra Tarzan til tilladte tårer

Falck er en virksomhed, der lever af at sælge sikkerhed. Ironisk nok er Falck desværre selv hårdt ramt af ulykker. Særligt er ryggene hos redderne udsat, når personer skal transporteres ind og ud af ambulancer. Reddere, sikkerhedsrepræsentanter og ledelsen har derfor i fællesskab sat ind med et omfattende forebyggelsesarbejde fra hjælpemidler til styrketræning og sund kost.
 

Arbejdet med at forebygge ulykker i Falck starter med en avanceret arbejdsskadestatistik.

Fællessikkerhedsrepræsentant i Falck i Region Øst og hovedstaden, Kenneth Jensen, forklarer, at alle skader bliver registreret i et system, der kan fortælle præcis, hvilken type skader, der er mest almindelige, hvilken del af kroppen, skaden er gået ud over og hvilken type medarbejdere, der er udsat.

Falck har tidligere haft store problemer med ambulancetjenesten. Medarbejderne her har særligt været ramt af skader i ryggen fra mildere hold til alvorlige diskusprolapser.
 

Bærestol og løftepuder redder rygge

I Sikkerhedsudvalget begyndte man derfor at kigge på hjælpemidler, der kunne lette belastningen hos de hårdt prøvede reddere. En dag blev Kenneth Jensen ringet op af Københavns Brandvæsen, som stod og skulle afprøve en helt ny automatisk bærestol. Kenneth Jensen ilede derfor til København for at tage ”rygredderen” i nærmere øjesyn. Tidligere havde Falck benyttet en manuel bærestol og endnu tidligere bar redderne folk ned fra etageejendomme i kongestol med deres bare næver. Den nye automatiske bærestol, som Falck kort tid efter tog i anvendelse, har da også været en ”bragende succes”, siger Kenneth Jensen:
 

”Vi afprøvede først stolen i Tåstrup og Århus og bad redderne evaluere den. Jeg har aldrig fået så mange positive tilkendegivelser. Stolen er nu indført over det meste af landet. Faktisk kunne leverandøren slet ikke følge med, så vi har måttet bestille flere stole hos en anden leverandør”.

Bærestolen blev blandt andet brugt til en svært overvægtig patient, som skulle fragtes ned fra 4. sal. Opgaven havde tidligere krævet 4 mand og taget 2 timer. Alle fire mænd havde efter opgaven ondt i ryggen. Med den nye stol tog selv samme opgave 10 minutter for to mænd. Ingen af dem havde de mindste problemer med ryggen bagefter.
 

Kenneth Jensen er hundrede procent sikker på, at de vil kunne se en effekt af den nye bærestol. Endnu har de ikke kunnet aflæse det i skadesstatistikken, men I forhold til at forhindre nedslidning, vil den gøre underværker, mener Kenneth Jensen. Falck vil undersøge den samlede effekt, når stolen har været i brug i et år.
 

Også de dybe løft, hvor en patient skal løftets fra gulvet er en ”dræber” for ryggen. Til hjælp for denne opgave har Falck indkøbt såkaldte løftepuder. Puden minder mest af alt om en luftmadras. Inden den pumpes op med en kompressor, kan man rulle en liggende patient over på den flade pude, hvorefter puden fyldes med luft og tager form, så patienten kommer op i siddende stilling. Ofte kan gamle mennesker derefter selv rejse sig ved hjælp af deres rollator. Puden er også velegnet til tunge patienter
 

Udover at lære at bruge de nye hjælpemidler, skal alle Falckreddere på et obligatorisk kursus i bæreteknik.

Disse tiltag er naturligvis kostbare, men ledelsen i Falck er yderst motiverede og interesserede i at sikre sikkerheden for redderne. ”I sikkerhedsudvalget er både A- og B-siden repræsenteret og vi har en fantastisk godt samarbejde. Selvfølgelig er økonomien en faktor, man er nødt til at tage i betragtning, men vi er jo også et selskab, der lever af at sælge sikkerhed og omsorg, så det skulle jo også gerne skinne igennem internt” siger Kenneth Jensen.

 

Ikke mere John Wayne

Omsorgen i Falck kommer også til udtryk i den faste procedure, som træder i kraft, hvis en redder har haft en traumatisk oplevelse. Hvis en redder har oplevet noget grimt, skal denne først tale med tillidsmanden, som er med til at afgøre om vedkommende har behov for at snakke med en psykolog. Derefter bliver redderen ”mandsopdækket” af kollegaer og nærmeste leder, som holder skarpt øje med om deres kollega ændrer adfærd: ”Da jeg startede i 1995 herskede, der lidt et John Wayne-syndrom. I dag er det heldigvis legalt at stortude”, siger Kenneth Jensen.
 

Motion og grøn salat

Udover hjælpemidler og omsorg har Falck også startet et livsstilsprojekt. Livsstilsprojektet indebær blandet andet en motionsordning. Flere Falckstationer har nu motionsrum, som redderne kan benytte i pauserne.

Projektet omfatter også et samarbejde med diætister, der lærer Falckredderne at lave sund og nærende kost i en ruf. Redderne er ofte på farten og det resulterer ikke sjældent i, at de tyr til usund junkfood, der ikke giver den energi, der er nødvendig i et krævende job.

Disse initiativer betragter Falck også som et led i ulykkesforebyggelsen, for som Kenneth Jensen understreger: ”Hjælpemidler gør det ikke alene. Det kræver også en god fysik at være Falck-redder”.
 

Er vi tvivl, ringer vi til Arbejdstilsynet

Falck arbejder grundigt med at dæmme op for de udfordringer, som de daglige arbejdsopgaver giver. Hvis der opstår tvivl om, hvad den rigtige løsning er, ringer Falck ofte til Arbejdstilsynet for at få en afklaring.:

”Det er helt almindelig kutyme, at vi bruger Arbejdstilsynets Call Center, hvis vi har brug for en specialist i et givent spørgsmål. Arbejdstilsynet er jo ekspertisen på området, så hvorfor ikke benytte sig af det. Politikken hos os er, at alle kan ringe til Arbejdstilsynet, hvis de har et spørgsmål, hvad enten det er den enkelte redder eller sikkerhedslederen. Ingen kunne drømme om at bebrejde nogen for at ringe til Arbejdstilsynet for at få afklaret en sag”

Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv