Læger føler sig syge efter natarbejde

 
 
Søvnforstyrrelser, kvalme og hovedpine kan blive konsekvenserne, når læger arbejder om natten. Det konkluderer en ny dansk undersøgelse.


Natarbejde kan mærkes

Alt fra træthed, kvalme og hovedpine til koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser. Det er ifølge en ny undersøgelse nogle af konsekvenserne af lægers natarbejde.

Resultaterne, som er blevet præsenteret på Videnskab.dk, er baseret på 13 interviews med læger på Herlev Hospital, hvor lægerne er blevet bedt om at sætte ord på, hvordan natarbejdet påvirker dem.


Selverkendelse

Læge og ph.d.-studerende Ilda Amirian står bag undersøgelsen. Hun mener, det er bemærkelsesværdigt, at lægerne erkender, at problemerne er til stede.

- Træthed og de øvrige konsekvenser er ellers ikke noget, man taler om på sygehusene. For sådan er det bare. Derfor er det heller ikke noget, der er det store fokus på at ændre ved. Så for mig er det stort, at lægerne i undersøgelsen både opfatter og erkender, at natarbejdet har nogle konsekvenser, siger hun til Arbejdsmiljoviden.dk.


En dag i kunstigt lys

Flere af lægerne føler sig efter en nattevagt nærmest, som om de havde tømmermænd.

- At man i løbet af en vagt på 18 timer render rundt i kunstigt lys uden at kunne følge en naturlig dagsrytme, skal næsten have nogle konsekvenser. For helt grundlæggende, er man vågen, når man burde sove, forklarer Ilda Amirian.


Korte pauser

I sidste ende kan lægernes træthed og koncentrationsproblemer have store konsekvenser for både dem selv og for patienternes sikkerhed. Men selv om nattevagterne er en uundgåelig del af sygehusenes døgnrytme, er der ifølge Ilda Amirian mulighed for at forbedre arbejdsforholdene.

- Tidligere studier har f.eks. vist, at små, regelmæssige pauser til lægerne kan være med til både at forbedre deres trivsel og mindske antallet af komplikationer hos patienterne, uden at behandlingen af den grund kommer til at tage længere tid, siger hun.


Nye forsøg på vej

Ilda Amirian understreger, at undersøgelsen kun omhandler lægernes egen opfattelse af natarbejdets betydning for deres trivsel og helbred.

Derfor er hun i øjeblikket i gang med at planlægge nye forsøg, som skal kigge nærmere på, om natarbejdet også reelt er skadeligt for lægernes helbred.

 

Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv