Indatsleder fra Horsens dræbt i forbindelse med efterslukning

Januar 2003

Det var en løs kampestenssokkel som var årsag til den alvorlige ulykke, der søndag aften kostede en brandinspektør fra Horsens livet. Den 59-årige Knud Møller blev dræbt, da en mur faldt ned over ham i forbindelse med brand i en lade i Østbirk.

 

Det var arbejdet med at køre brændende halm ud fra laden, der søndag aften endte med at koste en indsatsleder fra brandvæsnet i Horsens livet. Politiet i Horsens har nu afsluttet sine undersøgelser, og ifølge politiinspektør Leif Høy var det arbejdet med en rendegraver, der udløste dødsulykken.

"I forbindelse med oprydningen og efterslukningen kørte en nabo en rendegraver og brugte nordmuren, der senere væltede, til at støde halmen op imod for at få den op i skovlen", forklarer Leif Høy.

"Muren havde en kampestenssokkel, og vi kan se, at under arbejdet med rendegraveren er jorden blevet fjernet helt omkring soklen. Når spærrene samtidig var brændt væk, var der til sidst intet, som holdt muren, og på et tidspunkt væltede den altså ned over indsatslederen", konstaterer han.

Rendegraveren var dog ikke i berøring med muren på selve det tidspunkt, hvor ulykken skete.

 

Sten væltede ned
"Holdlederen har bagefter fortalt, at der lød et højt brag, og der kom en hel masse sten væltende ned. Lige pludseligt lå han på jorden og var klemt fast af sten, der lå på hans ene skulder og ene ben", fortæller Ole Hansen.

De i alt 12 brandfolk, der var sat ind på stedet, smed hvad de havde i hænderne og forsøgte at grave Knud Møller fri. Under arbejdet med at fjerne de mange sten blev de udsat for så meget røg, at de alle måtte omkring skadestuen til observation.

"De er selvfølgeligt dybt berørt. Efter at ulykken var sket, blev alle folkene på stedet skiftet ud med nyt mandskab, og efter at de havde været på skadestuen, var der en psykolog, der tog en snak med dem på brandstationen i nat", fortæller Ole Hansen.

Politiet skal nu undersøge nærmere, hvordan ulykken kunne ske. En teori er, at gummigeden under arbejdet i den delvist sammenstyrtede lade er kommet til at skubbe til ydermuren.

Horsens Brandvæsen oplevede en lignende dødsulykke i januar 1996, da skorstenen på et stråtækt hus faldt ned over en 34-årig brandmand.

Politiet har også fundet årsagen til, at der udbrød brand i laden på gården i Østbirk. Det var en kortslutning i en halogenlampe, der antændte den oplagrede halm.
Relaterede sider:
Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv