Er jeg fritstillet eller suspenderet?


Fritstillet

Normalt skal du passe dit job i opsigelsesperioden. Men din arbejdsgiver kan også fritstille dig med løn. En fritstilling betyder, at du ikke skal arbejde for virksomheden i opsigelsesperioden, men har lov til at finde et andet arbejde.


Det betyder, at du kan tjene dobbelt løn i de første tre måneder af opsigelsesperioden. Resten af opsigelsesperioden skal din tidligere arbejdsgiver blot sikre, at du samlet ikke tjener mindre, end du gjorde i dit tidligere job.


Som fritstillet har du loyalitetspligt og må ikke arbejde for konkurrerende virksomheder - med mindre du først har kontraopsagt din gamle stilling og ikke har en kunde- eller konkurrenceklausul, der forbyder det. Overtræder du loyalitetspligten risikerer du bortvisning og erstatningsansvar.

Som fritstillet skal du i videst muligt omfang afvikle din ferie i opsigelsesperioden. Arbejdsgiveren kan dog ikke kræve, at du holder hovedferien på de tre uger, hvis du kun har tre måneders opsigelse. Til gengæld kan arbejdsgiveren kræve restferie og feriefridage afviklet, hvis du har mere end én måneds opsigelse.

 

Suspenderet

En suspension betyder, at du ikke skal arbejde i opsigelsesperioden, med mindre virksomheden pludselig får brug for dig. Da virksomheden kan forlange, at du møder på arbejde med dags varsel, skal virksomheden kunne kontakte dig.
 

Hvis du får nyt job som suspenderet, kan du tjene dobbelt løn. Men du skal sikre, at din nye arbejdsgiver skriftligt bekræfter, at du kan stoppe med dags varsel, hvis din tidligere arbejdsgiver pludselig kalder dig på arbejde.
 

Som suspenderet har du loyalitetspligt og må ikke arbejde for konkurrerende virksomheder - med mindre du først har kontraopsagt din gamle stilling og ikke har en kunde- eller konkurrenceklausul, der forbyder det. Overtræder du loyalitetspligten risikerer du bortvisning og erstatningsansvar.
 

Som suspenderet kan din arbejdsgiver kræve, at du holder ferie i en konkret aftalt periode. Arbejdsgiveren kan dog ikke kræve, at du holder hovedferien på tre uger, hvis du kun har tre måneders opsigelsesvarsel. Til gengæld kan arbejdsgiveren kræve restferie og feriefridage afholdt, hvis du har mere end én måneds opsigelsesvarsel.


Relaterede sider:
Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv