Brandmand er langt mere udsat for kræft end resten af befolkningen


Brandmænd er udsat for kræftfremkaldende stoffer når de arbejder i den livsfarlig røg. Røgen fra en ildebrand er tyk af en række kræftfremkaldende stoffer som f.eks. benzen, formaldehyd og sod.
 
Cigaretrøg er forbundet med tolv forskellige kræftformer. Hvad er det så brandmænd udsat for i deres arbejde ?

Allerede i 1990 dokumenterede den danske forsker, Eva Støttrup Hansen, at danske brandmænd i alderen 30 til 74 havde en overdødelighed både af lungekræft og kræft uden for lungerne

Virginia Weaver, USA (MD) har udført forskning på brandmænd og cancer siden 1991. Hendes undersøgelser viser, at brandfolk har større risiko end andre for at få flere kræftformer. I tilfælde af testikelkræft er  risikoen er dobbelt som den øvrige del af den mandlige befolkning. 

For nylig startet et stort forskningsprojekt om brandmænds sundhed i USA
30.000 brandfolk fra tre forskellige brandvæsener var involveret i projektet. Kræftdødsfald og kræftdiagnoser - siden 50'erne og derefter -bliver nu undersøgt og kombineret med den tidlige forebyggelse og de personlige værnemidler som brandmanden havde adgang til i sit job.

 

Brandmænd og kræft

  • Brandmænds risiko for at få testikelkræft er 50 procent højere end den gennemsnitlige befolkning.
  • Risikoen for at få prostatakræft er 30 procent højere.

     

    'Risikoen for at få lymfekræft (Non-Hodgkin-sygdommen) er 21 procent højere.
  • Brandmænd risikerer også at få hudkræft, kræft i hjernen, rektal og tyktarmskræft, kræft i bughulen og luftrør, mave og lleukæmi og malignt melanom.
  • Det viser en videnskabelig gennemgang af en stribe aktuelle og valide forskningsprojekter.

 

Kilde: International Agency for Research on Cancer (IARC)
 

 

Brugte forældede iltapparater

I Københavns Brandvæsen undlod ledelsen i årevis at udskifte 100 forældede iltapparater, der kan være medvirkende til at give korpsets elitebrandmænd kræft.

Apparaterne havde nemlig ikke overtryk i maskerne, hvilket gjorde det muligt for giftige gasser at trænge ind i brandmændenes luftveje.

 

Næstformand for Brandfolkenes Organisation udtaler

"Brandmænd mangler i den grad oplysning. Der er så godt som ingen, der kender til den forhøjede risiko for at få kræft. Og det er den uvidenhed, der er skyld i, at nogle brandmænd for eksempel efterslukker uden åndedrætsbeskyttelse, hvilket i længden kan være livsfarligt,"
"Brandmænd bør som et minimum have krav på at få en årlig lægeundersøgelse og en screening for cancer efter fem års tjeneste," siger næstformand Tommy Kjær fra Brandfolkenes Organisation.

 

 

Myndighederne halter efter herhjemme

I Canada og Australien har myndighederne anerkendt over 10 kræftformer som arbejdsskader for brandmænd. I Sverige bliver landets brandmænd oplyst om kræftrisikoen, og hvordan de kan beskytte sig.

 

 
Kræftens bekæmpelse kritisere
Det får nu Kræftens Bekæmpelse og en række fagforeninger til at kritisere brandmændenes chefer for at undlade at informere og beskytte deres medarbejdere mod kræft. "Mistanken om kræft skal tages alvorligt. Det er arbejdsgivernes ansvar. Indledningsvis, er det mindste vel at informere brandmændene," siger seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.
Relaterede sider:
Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv