Brandmænd har forhøjet kræftrisiko

Brandmænd har større risiko for at få kræft i hjernen, tyktarmen, nyrerne og urinblæren end den øvrige befolkning.

Kilde Dagens Medicin 2008

Undersøgelsen, som offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Industrial Medicine, er baseret på data fra den amerikanske delstat Massachusetts kræftregister. I perioden mellem 1986 og 2003 blev der registreret 2.125 kræftdiagnoser blandt mandlige, professionelle brandmænd.


Forskerne fandt, at i sammenligning med andre erhvervsaktive mænd havde brandmændene næsten dobbelt så stor risiko for at få hjernekræft, og 36 pct. højere risiko for kræft i tyktarmen. Risikoen for kræft i urinblæren, nyrerne samt Hodgkins lymfom var også forhøjet, selv om sammenhængen mellem disse kræftformer var svagere, især fordi antallet af tilfælde var relativt lille.
 

Undersøgelsen er ikke den første, som viser, at brandmænd har større risiko for kræft, men tidligere undersøgelser har ikke haft held til at identificere specifikke diagnoser. Årsagen til den forhøjede risiko kan skyldes de materialer og påvirkning fra giftige stoffer, som brandmændene udsættes for, når de deltager i slukningsarbejdet.

Forfatterne anbefaler derfor grundig kropsvask, så snart brandmændene er tilbage fra en brand, for på den måde at mindske påvirkningen fra sod og andre potentielt farlige brandrester
Relaterede sider:
Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv