Under ildebrand faldt brandmand faldt igennem lem i gulv

Røgykker Claus Fredshavn en alvorlig skade i skulderen under slukning af brand på Nørrebro, ulykken skete i januar 1999.

Claus Fredshavn var sygemeldt i lidt mere end et år. Han blev skadet i en forretningskælder på Nørrebro, da han faldt gennem en åben lem i gulvet ned til kælderen.

Hans skulder gik ud af led, og senere viste det sig, at nogle nerver også var revet over. Det endte med at skulderen måtte opereres stiv, og Claus har i dag kroniske smerter. Dette skulle vise sig, at det blev starten til et smertehelvede.

Lægernes eneste mulighed for at fjerne smerterne var at bort amputere hele armen. Claus lever derfor i dag uden arm men fortsat med smerter og der til hørerende morfinpiller 3 gange dagligt.

Det var min kone som slog i bordet
Jeg har fået god hjælp fra en psykolog, jeg blev henvist til gennem smerteklinikken, hvor jeg går til behandling og har fået god hjælp af læger og sygeplejersker med kendskab til brandfolks vilkår. Men det var ikke mig selv, der fandt ud af, at jeg havde brug for hjælp. Det var min kone, som slog i bordet og sagde,: Det skal du!

Kvalificeret konktakt
Jeg ved fra det, jeg senere har læst, at der er en masse forudsigelige reaktioner i det forløb, man går igennem.

Derfor er det også vigtigt, at der er nogle personer på arbejdspladsen, som har ansvaret for at holde kontakt med folk og sikre sig, at de får den professionelle, de eventuelt har behov for. Det er langt fra sikkert, at man selv straks siger jeg tak til et tilbud, selv om man måske har behov for det. Kontakten skal varetages af en, som er uddannet og kvalificeret til det, som kender de psykiske reaktioner, og som kan holde fast og spørge lidt dybere.

Det skal ikke bare være noget med at ringe og spørge: Hvordan går det? Tak det går fint! Nå, men så farvel igen!


En lang skadesbehandling i arbejdsskadestyrelsen
Claus opfordrer i øvrigt alle til at tegne en privat ulykkesforsikring. Den erstatning, man får tilkendt dækker langt fra de økonomiske tab - og slet ikke den smerte og de psykiske problemer, der følger med.

Claus Fredshavn måtte i foråret 2000 forlade Københavns brandvæsen efter 20 års tjeneste

 

Læs artikel fra Fagbladet Brandmanden Nr. 3 - juni 2000 - 78 årgang
Relaterede sider:
Til forsiden af Brandfolkenes Organisation
Sitemap - oversigtskort
Udskriv